dinsdag 29 april 2008

Foto's Veemarkt
















Nieuwsbericht uit Het Nieuwsblad

Biowandeling op de Veemarkt

ANTWERPEN - Elke eerste zondag van de maand, dus ook komende zondag, kan u op de Veemarkt terecht voor gezonde voeding. Alle mogelijke producten met een biolabel worden er verkocht van 8 tot 17uur.

Evenement

Als u dit weekend biologisch geteelde etenswaren wil inslaan, kan dat op de Veemarkt. De biomarkt wordt slechts één keer per maand georganiseerd, dus als u fan bent van biologische producten, niet te missen. Een andere kans krijgt u op de Draakplaats. Daar vindt elke eerste vrijdag van de maand ook een biomarkt plaats. Toen het Falconplein heraangelegd was, droeg de biomarkt bij om het imago van het plein op te krikken. De gespecialiseerde markt is nu verhuisd naar de iets minder centrale Veemarkt, maar de Sint-Pauluskerk zorgt ervoor dat de gezelligheid nog altijd aanwezig is op de biomarkt waar de producten goed zijn voor mens én milieu.Zondag zal u vooral biologische groenten en fruit in de kraampjes aantreffen, maar ook mensen op zoek naar biologisch geteeld vlees vinden er hun gading. De prijs van de bioproducten ligt iets hoger dan bij andere producten, maar daar hebben biohandelaars een logische verklaring voor. Omdat er geen pesticiden, kunstmest of hormonen worden gebruikt, is het kweken van biogroenten- en fruit een veel intensiever arbeidsproces en de kans op een slechtere oogst is natuurlijk groter. Mensen die trouw bioproducten inslaan, beweren blindelings het verschil te kunnen proeven tussen een gewone komkommer en een biologische gekweekte komkommer. Als u hen niet gelooft, raden wij u aan volgende zondag op de Antwerpse biomarkt zelf de test te doen.BiomarktVeemarkt, zondag 4 mei, van 8 tot 17uur

donderdag 24 april 2008

schatten van de Sint-Pauluskerk

Zoek de verschillen




Biomarkt




een kleine montage

Met de zomer in aantocht zal het weldra niet meer te houden zijn in de binnenstad. In plaats van onszelf te verbannen naar de koelte van gebouwen en winkels met aircondittioning, kunnen we even goed schaduwrijke en koele plekjes buitenshuis opzoeken.

De tuin van de Veemarkt is bereikbaar via de Sint-Paulusstraat. Omsloten door de Sint-Pauluskerk aan de ene kant en de ruïnes van het oude klooster aan de andere. Dit zijn nog restanten van de hevige brand in 1968. Vanuit de tuin heb je een mooi zicht op de imposante glas-in-lood-ramen van de kerk.

Een monumentale boom werpt zijn schaduw op al wie hier vertoeft: een eenzame boekenwurm met zijn pick-nick of iemand die aan de grot wat zit na te denken.

donderdag 10 april 2008

Reportage Biomarkt


enkele sfeerbeelden

Dé Biomarkt



Elke eerste zondag van de maand verandert de rustige Veemarkt in een Biomarkt!


Wij waren benieuwd en vonden dit een geschikt onderwerp voor een reportage. We namen vorig weekend eens een kijkje.


Om 9uur 's morgens is er nog geen kat te bespeuren op het plein. Niet veel nieuws dus. De marktkramers verzekeren ons dat er rond de middag wel wat meer volk rondloopt. Rond een uur of 12 zien we inderdaad enkele gezinnen en koppeltjes hun inkopen doen op deze kleine markt. Er zijn 4 kramen: een groentenkraam, een bakker, een wijn/fruitsappenkraam en een kaaswinkel. De zon schijnt en heerst toch een gezellige, volkse sfeer.


De meeste mensen komen hier elke maand. Zo vertelt een dame ons dat ze nog enkel biologisch eet en dat ze zich veel beter in haar vel voelt. "Alle groenten en fruit zijn onbespoten en hebben een betere smaak."


Opvallend is het wijnkraam. Een koppel verkoopt hier biologische wijnen uit Italië, Frankrijk en Spanje . Biologische wijn??? De druiven zijn onbespoten en er zou een verschil zijn in het rijpingsproces. De verkoper verzekert ons: "DIT IS WIJN ZONDER HOOFDPIJN!"

Zeker uitproberen dus!


Sint Paulus & Matthauspassion


Filmen in de Sint-Pauluskerk? Geen denken aan!

Elke keer opnieuw kregen we een "nee" te horen. Het zou er verboden zijn omwille van de vele bekende schilderijen (denk: Rubens) waarop auteursrechten aan zijn verbonden.

Maar wij geven niet op...

Na contact op te nemen met de dirigent van het koor dat "Matthauspassion" begeleidt, kregen we toch de toelating. Een "echte" journalist geeft niet op!


We filmen het koor op de generale repetitieavond. Niet echt simpel, want de kerk isbehoorlijk donker. Hoewel klassiek/koor/opera niet onze favoriete muziek is, kan het schouwspel ons toch bekoren.

Er is een goede samenhang tussen solo's en 2 koren: een kinderkoor en een gemengd volwassenenkoor. De zangers blijken zich niet te storen aan onze 2 camera's, integendeel... Tijdens de pauze wordt er ons zelfs enkele keren gevraagd van welke televisiezender we zijn. Wat een teleurstelling voor hen :)


Ruienwandeling


Het is naar het schijnt een populaire attractie, maar niemand van ons wist dat je in een groene overall door de oude Antwerpse riolen kon wandelen. Dat deze wandeling je ook nog eens onder de Veemarkt brengt, sloeg alle verbeelding.


De wandeling begint in het Ruihuis, Suikerrui 21. We hoeven niet ons eigen materiaal mee te brengen. De laarzen en overalls komen in verschillende maten en we krijgen een zakje om onze eigen spullen in mee te nemen. Een manuele zaklantaarn vervolledigt het overlevingspaket voor onze tocht door het donker.


We dalen af in de kelder en de penetrante geur van afvalwater bedwelmt ons. Westappen een beetje onzeker in het voor ons té simpele vlot. Het drijvende gevaarte, ZONDER leuning of motor moet ons veilig naar een nog onbekende bestemming in het donker brengen.


De gids vertelt ons over de enorme rattenpopulaties en de door mensen doorgespoelde krokodillen die we met een beetje geluk gaan tegenkomen. We kunnen haast niet wachten...


De Ruienwandeling

elke dag (behalve dinsdag en woensdag) van 10h tot 17h30

tickets €2.50 pp. (€2.00 60+, -19j)







woensdag 2 april 2008

Door de buik van Antwerpen

De Veemarkt kon ons tot nu toe weinig imponeren. Met enkel een prachtige kerk zoals die van Sint-Paulus kan een plein onmogelijk de toeristische gidsen halen.

Maar het grote toeristische geheim van ons plein ligt onder de grond. Al van tijdens de middeleeuwen liepen er rivieren door de stad. Ze werden gebruikt voor het afvoeren van regenwater, personenvervoer en voor het bevoorraden van winkels. Door geurhinder en uit angst voor ziektes werden deze rivieren, of ruien, later overbrucht.

De dagen dat er in de buik van Antwerpen bootjes af en aan voeren zijn geteld. Het ruiencomplex wordt nu nog uitsluitend gebruikt voor het afvoeren van regenwater.